Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Pee Shy Sejenis Fobia Yang Pelik, Buat Anda Malu Buang Air Di Luar

6-12-2016 05:40 PM | Dilihat: 2185| Komen: 10


Membuang air kecil seharusnya tidak dipandang enteng oleh semua pihak. Ini kerana tanda disedari terdapat beberapa masalah berkaitan buang air yang sering berlaku di kalangan kita. 

Adakah anda memiliki rasa fobia dan tidak selesa untuk membuang air kecil di tandas awam atau pejabat? Juga dikenali dengan nama pee shy atau paruresis membuatkan seseorang tak mampu mengeluarkan kencing ketika berada di luar rumah.

Hanya tandas di rumahnya sahaja yang mampu menjadi 'tempat persinggahan' untuk membuang air. Ternyata ini adalah salah satu gangguan atau masalah yang dihadapi oleh sesetengah orang. 

Lazimnya ia terjadi kerana trauma yang dilalui pada zaman kanak-kanak dan tak kurang juga kepada lelaki yang mengalami masalah prostat. 

Foto: Carian google

Untuk mengatasinya, anda boleh mencuba beberapa tips berikut:

1. Percaya dengan naluri anda dan juga berlatih untuk bersikap lebih tenang. 

2. Tahan nafas dan ia dapat meningkatkan karbon dioksidan sekaligus mengurangkan tahap stress anda. Ia juga dapat membantu melegakan otot dan akhirnya membantu anda untuk membuang air kecil. 

3. Bawa rakan temani anda. Dengan cara ini, ia membantu anda berasa lebih selesa dan yakin bila ingin ke tandas.  - CARI 

Foto: Carian google

Apa Reaksi Anda...

Bagus
14
Marah
12
Terkejut
14
Sedih
12
Lawak
7
Bosan
11
Komen: 10
Komen

Previous : Ini 15 Sebab Mengapa Garam Bukit Lebih Baik Dari Garam Biasa

Next       : Kaki Melecet Sampai Menggelembung, Harus Dipecahkan Atau Tidak?

Komen Terbaru

Quote qronaldo7 20-12-2016 08:29 AM
pusak_lanji replied at 19-12-2016 06:47 PM
Fobia kot...sebab sebelum berak aku kentut..bunyi tu kuat...pastu member sebelah gelak...

haha. lantak la dorg. mmg dlm tu utk buang air

Lain-lain Komen

Quote cik-jaja 6-12-2016 06:35 PM
mcm susah je no1 tu...hihihi
Quote cik-jaja 6-12-2016 06:35 PM
mcm susah je no1 tu...hihihi
Quote Nenasketum 6-12-2016 06:50 PM
1st time dengar phobia ni. Slalu orang tak mau sebab hygiene. Abis tu kalau bekerja sehari suntuk tak minum air ke, tak dehydrated ke?
Quote pusak_lanji 6-12-2016 11:33 PM
Hahaha..aku x dpt nk buang air besa kat toilet ofis...tandas awam...mesti tahan or plu blik ke rumah..nasib lh rumah dkt dgn ofis...
Kalau tercirit tu..lain hal....
Kdg2 kat rumah org pun..xleh jugak...
Kat hotel...kursus...hari ketiga baru dpt buang aer besa...
Agak memilih gak tpt semata2 nk buang taik...
Quote Artemesiaa 7-12-2016 12:46 PM
Selalunya jadi cam ni kalau tandas tu tak bersih so cari le tandas lain yang lebih bersih keadaannya pasti tak ada masaalah nak gunakanya
Quote indenial 10-12-2016 08:55 AM
Kat rumah gak puas nak membuang
Quote Renabeery 16-12-2016 08:48 PM
Hey bro! Hi kawan2!!


30% Welcome bonus sehingga MYR 1,288 Sportsbook hanya untuk anda!!!


Membuat deposit pertama kali dengan MYR minimum 100 dan mendapatkan MYR tambahan 30 untuk bermain



Hari2 miskin, bila la nak kaya!!!

Quote qronaldo7 19-12-2016 12:59 PM
pusak_lanji replied at 6-12-2016 11:33 PM
Hahaha..aku x dpt nk buang air besa kat toilet ofis...tandas awam...mesti tahan or plu blik ke rumah ...

phobia ke xselesa?
Quote pusak_lanji 19-12-2016 06:47 PM
qronaldo7 replied at 19-12-2016 12:59 PM
phobia ke xselesa?

Fobia kot...sebab sebelum berak aku kentut..bunyi tu kuat...pastu member sebelah gelak...
Quote qronaldo7 20-12-2016 08:29 AM
pusak_lanji replied at 19-12-2016 06:47 PM
Fobia kot...sebab sebelum berak aku kentut..bunyi tu kuat...pastu member sebelah gelak...

haha. lantak la dorg. mmg dlm tu utk buang air

Lihat semua komen(10)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.045637s Gzip On
    To Top