Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Ibu Tampak Bahagia, Namun Ada Perkara Yang Disembunyikan Daripada Anaknya

8-12-2016 12:30 PM|Oleh: Maly Rosli | Dilihat: 3545| Komen: 19

Ibu, ratu hati setiap insan bergelar anak. Mendengar sahaja nama 'ibu', hati pasti terasa damai. Terbang sebentar segala duka. Sebesar mana seorang anak cuba membalas jasa ibunya, pasti tidak akan mampu menandingi kasih sayang dan pengorbanan ibu.

Tahukah anda, ada 5 perkara yang ibu anda sembunyikan daripada anda?


1. Ibu Sering Mengalirkan Air Mata Untuk Kita


Sumber foto: Daily Mail

Ibu menangis bila dapat tahu dia mengandungkan kita. Ibu menangis bila melahirkan kita. Ibu menangis ketika pertama kali memegang kita. Ibu menangis dengan gembira, ketakutan dan kebimbangan. Ibu berkongsi rasa sakit, sedih, dan kegembiraan yang kita alami. Mungkin kita sedar, mungkin tidak.


2. Ibu Sanggup Berlapar
Ibu tidak sedikitpun memikirkan rasa laparnya, malah dia akan rasa lebih kenyang jika melihat kita gembira kekenyangan.


3. Ibu Menanggung Rasa Sakit


Sumber foto: http://whattheflicka.com

Ibu biarkan sahaja rasa sakit bila kita menarik rambutnya. Ibu tahankan sahaja rasa pedih bila kita menggigit putingnya ketika sedang menyusu.

Ibu menanggung rasa sakit semasa kita menendang perutnya ketika dalam kandungan ibu. Ketika melahirkan kita, kesakitan yang ibu rasa tidak akan pernah kita rasakan.


3. Ibu Tahu Dia Tak Sempurna
Ibu mahu jadi ibu yang sempurna untuk kita tanpa melakukan kesalahan. Namun, dia juga manusia biasa, dia juga melakukan kesalahan. Dalam hatinya, ibu masih mencuba memaafkan diri sendiri. Sepenuh hatinya, dia berharap agar masa dapat diputar kembali supaya dia tidak melakukan kesalahan itu. Jadi, fahamilah ibu kerana ibu sudah melakukan yang terbaik untuk kita.


4. Ibu Sedih Setiap Kali Kita Menangis
Tiada bunyi sesedih bunyi tangisan kita atau pandangan sepilu wajah kita mengalirkan air mata. Ibu cuba sedaya upaya menghentikan tangisan kita dan apabila gagal, pilu hati ibu melihat kita sedih.


5. Ibu Utamakan Keperluan Kita
Ibu sanggup berlapar dan menahan rasa kantuk kerana kita lebih penting dari dirinya. Ibu memenuhi keperluan kita sehingga tiada ruang untuk memikirkan mengenai dirinya.


Sumber foto: Carian Internet

Ibu tak pernah menuntut sesuatu di luar kemampuan kita, jadi berikanlah kebanggan kepadanya. Ibu kita masih hidup, maka berbahagialah bersamanya sebelum kita hanya mampu menghadiahkannya doa anak yang soleh. Renungkanlah betapa besar kasih seorang ibu. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
15
Marah
15
Terkejut
18
Sedih
20
Lawak
14
Bosan
12
Komen: 18
Komen

Previous : Pujian Untuk Anak, Merosakkan Dan Bikin Anak Jadi Sombong?

Next       : Lucu Tapi Berkesan, 'Life Hacks' Mana Satu Anda Nak Cuba?

Komen Terbaru

Quote Andyscenes 9-12-2016 07:48 PM
aku sayang ibu aku, kepada ibu tunggal bertabahlah dalam menjalankan kewajipan sebagai ibu.

Lain-lain Komen

Quote sebu 8-12-2016 01:01 PM
Emak yang baik xkan meratap kesusahan depan anak. ..mcm aku lah...meratap kat thread luahan ja
Quote RatuDunia94 8-12-2016 03:31 PM
Dh nama pon emak.. Suka x suka once anak lahir tggungjawab atas bahu.. Dlm dunia ni org gila je x syg anak..
Quote intan_smsb 8-12-2016 05:19 PM
kasih sayang  ibu tiada nilainya
Quote siskepoh 8-12-2016 06:40 PM
Kita sayang mom kitaaa. sgt2. mommy kte thebest.hiks
Quote HannahMontana 8-12-2016 08:20 PM
now  ...byk masa berenggang dgn ibu  ...sebab ibu ikut ayah ...kita tinggal sini ,ada masa pergi jauh ...

zaman mak ayah bela 24 jam ....rasa mcm duduk dlm  penjara ...sgt protective nyaaaaaaaaaa


now...rindu saat2 tu.....
Quote singlemum_4 9-12-2016 07:31 AM
seorang ibu akan sentiasa besama anak tak kira susah atau senang...biar aku hidup susah macamana pun aku akan pastikan anak2 akan sentiasa bersama aku dan akan berusaha menyediakan keperluan mereka.

lebih manis bila anak-anak berjaya dala pelajaran dengan sokongan dari aku tanpa seorang ayah..tahniah untuk diri sendiri sebab berjaya membela 4 anak tanpa seorang lelaki bergelar AYAH
Quote mannakkautau 9-12-2016 07:48 AM
singlemum_4 replied at 9-12-2016 07:31 AM
seorang ibu akan sentiasa besama anak tak kira susah atau senang...biar aku hidup susah macamana pun ...

Ececececeececeh

At the very first place you cannot bear kids alone without hadirnya seorang Yang bernama jantan untuk supply hang the tadpoles, spermatozoa(and of course dgn izinNYA)...tup tup nak lagak utk sebut, tidak Ada Yang lebih manis dari sorang sorang berjaya memberi kejayaan pada anak tanpa kelibat seorang laki????

Jangan jadi manusia kufur , dgn tidak berasa syukur boleh kah????

Hang nak manak sambung lagik?

P.S......tuh jual muka saper lak??????
Quote mannakkautau 9-12-2016 07:51 AM
sebu replied at 8-12-2016 01:01 PM
Emak yang baik xkan meratap kesusahan depan anak. ..mcm aku lah...meratap kat thread luahan ja: ...

Don't worry , takda seorang pun dalam nee Yang percaya hang sorang Mak Yang Baik.....Sekian........
Quote mannakkautau 9-12-2016 07:56 AM
intan_smsb replied at 8-12-2016 05:19 PM
kasih sayang  ibu tiada nilainya

Irregardless samada amanah( anak) itu digalas dgn baik atau tidak ?????

9 bulan mengandung itu is EVERYTHING......

Kan?????


Quote singlemum_4 9-12-2016 07:58 AM
Edited by singlemum_4 at 9-12-2016 12:01 AM
mannakkautau replied at 8-12-2016 11:48 PM
Ececececeececeh

At the very first place you cannot bear kids alone without hadirnya seorang Yan ...


back to.topic pls

hakikatnye sesetengah lelaki ada yg lari dari tanggung jawab...sebab tu ramai ibi tunggal...

hakikatnye gak..ibu ni dalam.keadaan apa pun akan sentiasa bersama anak walaupun ank tu da berkahwin...

dalam sedih ibu jugak yang dicari...kalau ada berita gembira ibu gak yg pertama.dicari...


ps...pic tu kan artis.



Quote mannakkautau 9-12-2016 08:00 AM
HannahMontana replied at 8-12-2016 08:20 PM
now  ...byk masa berenggang dgn ibu  ...sebab ibu ikut ayah ...kita tinggal sini ,ada masa pergi jau ...

So  sebelum ini jika hang rasakan hidup seperti didalam penjara, rasa being so protected, kini dah akhirnya terlepas....Ada feeling feeling macam at the TOP of th world, ala ala...KOTEX NEW FREEDOM tak??????







Quote mannakkautau 9-12-2016 08:08 AM
Edited by mannakkautau at 9-12-2016 08:10 AM
singlemum_4 replied at 9-12-2016 07:58 AM
back to.topic pls

hakikatnye sesetengah lelaki ada yg lari dari tanggung jawab...sebab tu ram ...

Sesetengah laki yang lari dari tanggunjawab, tahu pulak hang bukak bijik mata hang besar Besar kan???? Yang sesetengah isteri jenis kufur macam hang yang Tak kenal erti syukur, seolah boleh beranakkan bayi tanpa spermatozoa laki....hang buat buat buta?????

Tidak Ada Yang lebih manis dari melihat kejayaan Anak Anak sorang sorang,even  tanpa kelibat seorang suami kohnon....

Dah tuh...Nee menggatal bijik nak Kawen lagi pasai apa???? Pi ler nikmati kejayaan Anak Anak sorang sorang....Ada laki buat per?????

nak manak sambung lagik????


Quote singlemum_4 9-12-2016 08:16 AM
mannakkautau replied at 9-12-2016 12:08 AM
Sesetengah laki yang lari dari tanggunjawab, tahu pulak hang bukak bijik mata hang besar Besar kan ...

salam jumaat.... semuga semua ibu ibu dalam nie akan lebih menjadi supermum
Quote mannakkautau 9-12-2016 09:42 AM
singlemum_4 replied at 9-12-2016 08:16 AM
salam jumaat.... semuga semua ibu ibu dalam nie akan lebih menjadi supermum

Lebih utk menjadi supermum supaya dapat pegang title singlemum_4 kali macam hang???

SM, SM......itulah manak dah naik jenuh nasihatkan hang....kesederhanaan itu adalah antara ciri kesempurnaan.....Tak payah hang nak taksub kan diri hang dgn istilah istilah supermum nee...yang sedang sedang aja dong............
Quote intan_smsb 9-12-2016 05:13 PM
mannakkautau replied at 9-12-2016 07:56 AM
Irregardless samada amanah( anak) itu digalas dgn baik atau tidak ?????

9 bulan mengandung itu  ...

EVERTHING selama 9 bulan tak buat mak manak?? sebab telah menlahirkan manak ke dunia ini ?????
Quote HannahMontana 9-12-2016 06:36 PM
mannakkautau replied at 9-12-2016 08:00 AM
So  sebelum ini jika hang rasakan hidup seperti didalam penjara, rasa being so protected, kini dah ...

banyak ko punya  nick multinickkkkkkkkkkkk sgttttttttt
Quote missus_meow 9-12-2016 07:22 PM
hakikatnya x sume perempuan layak title ibu walopon dah beranak pinak. skarang ni bsepah2 "ibu" tak guna.
Quote Andyscenes 9-12-2016 07:48 PM
aku sayang ibu aku, kepada ibu tunggal bertabahlah dalam menjalankan kewajipan sebagai ibu.

Lihat semua komen(19)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.047419s Gzip On
    To Top