Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

6 Manfaat Sihat Bagi Anda Yang Mudah Menangis, Sudah Tahu?

19-12-2016 02:03 PM|Oleh: Myra Rozi | Dilihat: 2154| Komen: 8

Siapa di sini mudah sangat menangis? Sebenarnya, mudah menangis ini adalah hal yang normal semasa melihat, mendengar atau mengetahui sesuatu yang menyedihkan.

Bukan sahaja sedih, malah seseorang itu boleh menangis disebabkan berasa amat gembira.

Sumber: giphy.com
Menurut boldsky.com, menangis adalah tindak balas tubuh yang terhadap keadaan yang emosional.

Ternyata menangis menyimpan banyak manfaat sihat antaranya:

1. Meredakan stres dan ketegangan
Sudah banyak kajian yang membuktikan menangis boleh memulihkan keadaan fizikal dan mental seseorang.

2. Detoks tubuh badan
Semasa menangis, air mata yang keluar akan membawa sekali racun dan kotoran di dalam mata, menjadikan mata anda bersih.

3. Pembersih semula jadi
Air mata yang dikeluarkan mengandungi enzim yang Lisozim dan enzim ini bersifat anti bakteria yang mampu membersihkan mata dari kuman

Foto: Abagond.com
4. Mencegah mata kering
Air mata mampu melembapkan mata dan menghalangnya dari kemerahan akibat kering.

5. Meningkatkan 'mood'
Menangis dapat membantu diri seseorang untuk menjadi lebih tenang dan meningkatkan pengeluaran hormon endorfin, iaitu hormon yang membuatkan anda berasa lebih baik.

Sumber: giphy.com
Banyak rupanya manfaat menangis, jadi usah risau jika diri anda memang seorang yang mudah menangis, ya? -CARI


Apa Reaksi Anda...

Bagus
22
Marah
34
Terkejut
32
Sedih
26
Lawak
24
Bosan
31
Komen: 8
Komen

Previous : Kaki Melecet Sampai Menggelembung, Harus Dipecahkan Atau Tidak?

Next       : "Makan Aiskrim Waktu Sarapan Tingkatkan Gelombang Otak" - Kajian Di Jepun

Komen Terbaru

Quote samperit 24-12-2016 11:13 AM
nak nangis lah cenggini...tiap2 pagi sebelum pegi keje

Lain-lain Komen

Quote mirandanicky1 19-12-2016 05:25 PM
Nk kena selalu nangis laa ni
Quote amyza 19-12-2016 05:33 PM
Tengok citer sedih,berjurai2 airmata. Dah tengok berkali2 pun still sama gak. Tak tau camne nak sekat airmata. Hihi
Quote siskepoh 19-12-2016 06:12 PM
amboi. menangis pon banyak khasiatnya
Quote Artemesiaa 19-12-2016 10:42 PM
Ooo kesahnya
Quote cik-jaja 20-12-2016 08:45 AM
sakit kepala la lps nangis..huhu
Quote hanisbunny 20-12-2016 02:04 PM
yg gmbr last tu mcm haram btul..keluar berjurai-jurai mcm air paip..dh la dgn krisis air skrg neh...waaaaa
Quote PihaNatasha 22-12-2016 10:16 PM
Hey bro! Hi kawan2!!


30% Welcome bonus sehingga MYR 1,288 Sportsbook hanya untuk anda!!!


Membuat deposit pertama kali dengan MYR minimum 100 dan mendapatkan MYR tambahan 30 untuk bermain



Hari2 miskin, bila la nak kaya!!!

Quote samperit 24-12-2016 11:13 AM
nak nangis lah cenggini...tiap2 pagi sebelum pegi keje

Lihat semua komen(8)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.050111s Gzip On
    To Top