Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

"Makan Aiskrim Waktu Sarapan Tingkatkan Gelombang Otak" - Kajian Di Jepun

20-12-2016 12:03 PM|Oleh: Maly Rosli | Dilihat: 3050| Komen: 19

"Tak nak lah. Nanti gemuk kalau makan aiskrim."


Sumber foto: Vinogradov Illya/Shutterstock

Ada yang berpendapat makan aiskrim boleh menggemukkan. Namun, itu semua hanya mitos semata-mata kerana aiskrim sebenarnya mengandungi lemak tidak tepu yang tidak mengemukkan jika diambil dalam kuantiti yang tidak berlebihan. Malah, sebenarnya makan aiskrim banyak khasiatnya:

1. Bantu Pertumbuhan Tulang dan Gigi
Menurut portal Pa&Ma, aiskrim kaya dengan kalsium yang juga berperanan menjaga 
kepadatan jisim tulang, mencegah osteoporesis, kanser dan hipertensi daripada berlaku.

2, Bertindak Sebagai Antibodi
Aiskrim mengandungi kandungan susu sebanyak 20-30% yang berperanan sebagai zat pertahanan tubuh terhadap pathogen iaitu agen penyebab penyakit.

3. Merawat Tonsil
Anda tahu, aiskrim berperisa Vanila mampu mengubati tonsil selain menenangkan saraf, mengurangkan berat badan dan menaikkan mood anda.


Sumber foto: Yahoo Lifestyle

4. Tingkatkan Tahap Kecerdasan 
Profesor Yoshihiko Koga dari Universiti Kyorin, Tokyo, Jepun mendapati, makan aiskrim semasa sarapan menjadikan seseorang lebih bijak kerana ia membolehkan anda memproses maklumat baru lebih baik dan tindak balas yang lebih cepat.

Menurut portal Telegraph, Yoshihiko mendapati aiskrim membantu meningkatkan frekuensi gelombang otak yang dikaitkan dengan pengurangan rasa kejengkelan mental dan tahap kewaspadaan tinggi.


Wah, pasti ramai yang tidak tahu mengenai khasiat makan aiskrim ini, bukan? Kini tiada lagi alasan untuk tidak memberikan anak anda menikmati kelazatan ais krim. Selamat menikmatinya! - CARI


Apa Reaksi Anda...

Bagus
11
Marah
15
Terkejut
17
Sedih
13
Lawak
13
Bosan
14
Komen: 19
Komen

Previous : 6 Manfaat Sihat Bagi Anda Yang Mudah Menangis, Sudah Tahu?

Next       : Fakta Mengejutkan! Jus Buah Itu Tidak Sihat, Sama Sahaja Dengan Air Bergas

Komen Terbaru

Quote puanbintang 5-12-2018 02:25 PM
menarik..tq for info

Lain-lain Komen

Quote mdhelmi 20-12-2016 05:15 PM
info yg bagus
rasanya minum susu lagi byk khasiat berbanding ais krim
Quote Emperor95 20-12-2016 05:35 PM
info menarik
Quote Artemesiaa 20-12-2016 05:48 PM
Info menarik,  melegakan kalau sakit tekak
Quote mbhcsf 20-12-2016 06:36 PM
owh realllllllllly ...hmm....which flavour ?

okay cool news ....hahahahah
Quote cmf_Kimmy 21-12-2016 12:32 PM
ok...boleh makan ice cream lepas ni......
Quote net_level 21-12-2016 12:40 PM
Artemesiaa replied at 20-12-2016 05:48 PM
Info menarik,  melegakan kalau sakit tekak

ada orang cakap kalau demam makan ais krim nanti cepat sembuh
Quote citulla3 21-12-2016 02:35 PM
dalam banyak2 junk food, aiskrim la makanan yang i xleh elak...fav all the time hehe
Quote Silfanaika 21-12-2016 10:27 PM
Hey bro! Hi kawan2!!


30% Welcome bonus sehingga MYR 1,288 Sportsbook hanya untuk anda!!!


Membuat deposit pertama kali dengan MYR minimum 100 dan mendapatkan MYR tambahan 30 untuk bermain



Hari2 miskin, bila la nak kaya!!!

Quote PihaNatasha 22-12-2016 10:16 PM
Hey bro! Hi kawan2!!


30% Welcome bonus sehingga MYR 1,288 Sportsbook hanya untuk anda!!!


Membuat deposit pertama kali dengan MYR minimum 100 dan mendapatkan MYR tambahan 30 untuk bermain



Hari2 miskin, bila la nak kaya!!!

Quote Jimneny 24-12-2016 07:29 PM
Hey bro! Hi kawan2!!


30% Welcome bonus sehingga MYR 1,288 Sportsbook hanya untuk anda!!!


Membuat deposit pertama kali dengan MYR minimum 100 dan mendapatkan MYR tambahan 30 untuk bermain



Hari2 miskin, bila la nak kaya!!!

Quote XixuanLim 27-12-2016 09:57 PM
Hey bro! Hi kawan2!!


30% UNLIMITED DEPOSIT BONUS hanya untuk anda!!!


Membuat deposit dengan mendapat tambahan 30% bonus deposit



cepatlah sertai kami!!!

Quote Nanremie 29-12-2016 09:21 PM
Hey bro! Hi kawan2!!


30% UNLIMITED DEPOSIT BONUS hanya untuk anda!!!


Membuat deposit dengan mendapat tambahan 30% bonus deposit



cepatlah sertai kami!!!

Quote ctsueraya 4-1-2017 10:20 AM
hahhahahaahah ni aku share pengalaman sendiri
aku pernah batuk berpanjangan almost 2 months kot
kengkonon ikut sangat petua minum air panas je
NO ICE DRINK, NO ICE CREAM
pastu aku dah bengang lama sgt berpantang tak elok2 pun batuk aku
aku bantai makan aiskrim
HAMEK KO terus ELOK BATUK KAK SENAH
Quote ctsueraya 4-1-2017 10:20 AM
hahhahahaahah ni aku share pengalaman sendiri
aku pernah batuk berpanjangan almost 2 months kot
kengkonon ikut sangat petua minum air panas je
NO ICE DRINK, NO ICE CREAM
pastu aku dah bengang lama sgt berpantang tak elok2 pun batuk aku
aku bantai makan aiskrim
HAMEK KO terus ELOK BATUK KAK SENAH
Quote ctsueraya 4-1-2017 10:25 AM
hahhahahaahah ni aku share pengalaman sendiri
aku pernah batuk berpanjangan almost 2 months kot
kengkonon ikut sangat petua minum air panas je
NO ICE DRINK, NO ICE CREAM
pastu aku dah bengang lama sgt berpantang tak elok2 pun batuk aku
aku bantai makan aiskrim
HAMEK KO terus ELOK BATUK KAK SENAH
Quote LisaVuxia 6-1-2017 08:33 PM
Hey bro! Hi kawan2!!


30% UNLIMITED DEPOSIT BONUS hanya untuk anda!!!


Membuat deposit dengan mendapat tambahan 30% bonus deposit



cepatlah sertai kami!!!

Quote fishcracker 8-1-2017 02:38 PM
Pistachio ice cream.....
Quote zaliza 25-5-2018 10:06 AM
OH..SEDAPNYER AISKRIM...

Quote puanbintang 5-12-2018 02:25 PM
menarik..tq for info

Lihat semua komen(19)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.049412s Gzip On
    To Top