Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Fakta Mengejutkan! Jus Buah Itu Tidak Sihat, Sama Sahaja Dengan Air Bergas

21-12-2016 04:41 PM|Oleh: Adib ZA | Dilihat: 3916| Komen: 18


Jika sebelum anda fikir meminum jus buah-buahan itu sebagai yang menyihatkan, namun ketahuilah ia tetap mempunyai kelemahannya. Jadi fikirkan sekali lagi ya! Memang ia mengandungi vitamin, mineral dan antioksidan namun ia tetap tidak dapat melawan kehebatan buahan segar. 

Masalah dapat dilihat bila buah sebenar memiliki serat yang tinggi, sedangkan jus tidak begitu. Ini kerana kebanyakan serat akan hilang dalam penyediaan sesuatu jus itu. 

Malah, tidak dapat dinafikan jus buah yang dijual di pasaran mengandungi hanya sedikit sahaja isi buahan sebenar. Sebaliknya ia ditambah dengan pemanis tiruan dan gula yang hanya menyebabkan penambahan kalori!


Mungkin anda mengelak mengambil gula dalam jus buah anda namun sesetengah jus seperti anggur dan cranberry misalnya ia masih mengandungi gula yang sangat tinggi. 

Secawan jus anggur mengandungi 36 gram gula dan jus epal mengandungi 31 gram gula, tak jauh berbeza pun dengan air soda yang biasanya mengandungi 44 gram gula. 

Jadi, pilihan sebenar adalah buah-buahan itu sendiri dan bukannya jus. Seperti yang diperkatakan oleh penulis buku Should I Scoop Out My Bagel, Ilyse Schapiro, 

"Saya tidak rekomen anda mengambil jus langsung walaupun ia adalah 100 peratus jus buah-buahan.

"Anda bakal berasa lebih puas dan kenyang bila makan buah sebenar kerana ia mengandungi serat berbanding hanya minum jus," katanya. - CARI 

Foto: Carian google

Apa Reaksi Anda...

Bagus
24
Marah
19
Terkejut
23
Sedih
13
Lawak
18
Bosan
14
Komen: 16
Komen

Previous : "Makan Aiskrim Waktu Sarapan Tingkatkan Gelombang Otak" - Kajian Di Jepun

Next       : Serius Bahaya, Tengok 'Handphone' Sebelum Tidur Berisiko Butakan Mata

Komen Terbaru

Quote mbhcsf 1-1-2017 01:14 AM
Jadi, pilihan sebenar adalah buah-buahan itu sendiri dan bukannya jus. Seperti yang diperkatakan oleh penulis buku Should I Scoop Out My Bagel, Ilyse Schapiro,

"Saya tidak rekomen anda mengambil jus langsung walaupun ia adalah 100 peratus jus buah-buahan.

"Anda bakal berasa lebih puas dan kenyang bila makan buah sebenar kerana ia mengandungi serat berbanding hanya minum jus," katanya


yups  dalam radio ruangan kesihatan pun cakap better makan buah buahan daripada makan jus buahan itu.

Lain-lain Komen

Quote alieyrina 21-12-2016 06:21 PM
Haritu beli jus durian blanda yg blend dari isi terus...sedap tpi gassy..x tahan lama kalau simpan..
Quote manjalara_01 21-12-2016 07:44 PM
alaa..u allz...sudah2 la tu nak inform psl makanan yg sepatutnye menyihatkan tp x menyihatkan..
sbb rasa2nye mcm ade 100 kali ganda makanan yg x menyihatkan kat luar sana...

fokus pd yg berkhasiat je dah la..stress tau..uhuhuhu

last2 ape je yg bleh makan?
Quote RatuDunia94 22-12-2016 10:45 AM
manjalara_01 replied at 21-12-2016 07:44 PM
alaa..u allz...sudah2 la tu nak inform psl makanan yg sepatutnye menyihatkan tp x menyihatkan..
sbb ...

Sebenarnya semua benda ada pro n con.. Ambik dlm jumlah sederhana adalah jln terbaik..
Quote Levespa 22-12-2016 11:27 AM
RatuDunia94 replied at 22-12-2016 10:45 AM
Sebenarnya semua benda ada pro n con.. Ambik dlm jumlah sederhana adalah jln terbaik..

tepat sekali!
Quote manjalara_01 22-12-2016 12:01 PM
yes that i know,
tp lebih elok utk kite present satu2 info (terutamanye tentang bab kesihatan) dari aspek yg positif...
sbb kalau kite kerap bc sesuatu walaupun tentang info yg berfaedah tp dgn perkataan yg negatif, otak(subconcious mind) kite akan serap yg negatif..

ahahaha.. x tau la u allz phm ke x..saje je manja nk share tentang ni..(no hard feelings TT)
contoh lain kalau katakan satu2 artikel tu tentang makanan yg dpt mecegah kanser...
kata kan dlm senarai tu ade 10 jenis..tup2 tiap2 satu jenis tu sebut "1.... mecegah kanser"..so lepas bc artikel
tanpa kite sedari dh 10 kali kite baca perkataan kanser.....

Quote fly_in_d_sky 23-12-2016 09:30 AM
ada sesiapa minum jus oren jenama Berri dari australia? kebanyakkan jus nya takde gula ... pure juice ... siapa tak tahan masam memang ... takkan minum .. tapi actually sedap ...
Quote Emperor95 23-12-2016 10:55 AM
Lebih suka makan buah daripada jus. Masa gigit buat tu keluar air, menyelerakan.
Quote tuna_sandwic 25-12-2016 09:45 PM
jus buah mmg tinggi gula
tak bagus minum banyak

doktor pun pesan suruh makan buah yg asli

apa pun... bersederhana adalah lebih baik

tujuan utama makan buah dan sayur ialah untuk dapatkan serat
kalau dah jadi jus, hilanglah tujuan tu... kita minum gula la nama dia...
Quote Lagubestbest 25-12-2016 10:55 PM
Jus bagai. Puasa selang sehari, berjalan sejam sehari. Solat 5 waktu, tambah sunat sket. Makan ketika lapar SAHAJA, berhenti sebelum kenyang. Cukup la untuk kesihatan.
Quote mzzenma 27-12-2016 04:23 PM
mzz sebenarnya kurang faham ni..mungkin bimbo mode terautomatik on

bukan ke kalau kita perah sendiri the juice straight from the buah..makanya jus yang kita dapat tu adalah naturally from the fruit itself? so kalau kita consume buah tu saja maknanya sama lah kan sugar content dengan jus yang diperah tu?

maaf kalau noob..tapi memang tak faham ni. seriously.
Quote Blueberri 27-12-2016 06:12 PM
iols suka minum fresh oren
Quote XixuanLim 27-12-2016 09:56 PM
Hey bro! Hi kawan2!!


30% UNLIMITED DEPOSIT BONUS hanya untuk anda!!!


Membuat deposit dengan mendapat tambahan 30% bonus deposit



cepatlah sertai kami!!!

Quote syadq 27-12-2016 10:14 PM
mzzenma replied at 27-12-2016 04:23 PM
mzz sebenarnya kurang faham ni..mungkin bimbo mode terautomatik on

bukan ke kalau kita pera ...

Makan buah terus lagi bagus sebab dapat lebih fiber berbanding jus. Kandungan gula yg terkandung sama.
Quote syadq 27-12-2016 10:18 PM
Rasanya artikel cuba sebut pasal jus buah yg dijual dalam botol atau kotak yg memang ditambah gula.
Quote irlene_hana 27-12-2016 10:26 PM
mzzenma replied at 27-12-2016 04:23 PM
mzz sebenarnya kurang faham ni..mungkin bimbo mode terautomatik on

bukan ke kalau kita pera ...

Sy rs artikel ni mungkin merujuk kepada minuman jus2 yang dijual di kedai2 makan seperti jus epel, oren dll / minuman jus kotak atau botol yang ditambah gula.

Kalau buat sendiri di rumah pure jus just blend buah ok je sbb sama je kan tak mix with sugar.
Quote mbhcsf 1-1-2017 01:14 AM
Jadi, pilihan sebenar adalah buah-buahan itu sendiri dan bukannya jus. Seperti yang diperkatakan oleh penulis buku Should I Scoop Out My Bagel, Ilyse Schapiro,

"Saya tidak rekomen anda mengambil jus langsung walaupun ia adalah 100 peratus jus buah-buahan.

"Anda bakal berasa lebih puas dan kenyang bila makan buah sebenar kerana ia mengandungi serat berbanding hanya minum jus," katanya


yups  dalam radio ruangan kesihatan pun cakap better makan buah buahan daripada makan jus buahan itu.

Lihat semua komen(18)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.042744s Gzip On
    To Top